11/2-16
Uppgift
Framställ två olika estrar och undersök hur de luktar.
Syfte
Lära sig mer om vad en ester är och känna till hur de framställs.
Material
Propanol
etanol
koncentrerad svavelsyra
ättikssyra
vatten
brännare
bägare
nät
provrör
skyddsglasögon
trefot
Utförande
1 Fyll en bägare med ca 100 ml vatten och upphetta till nära kokning.
2 Ta på skyddsglasögon.
3 Häll cirka en cm etanol och en cm ättikssyra i ett provrör. Häll även propanol och ättikssyra i ett annat provrör.
4 Tillsätt lite koncentrerad svavelsyra
5 Skaka försiktigt provröret så att allt blandas.
6 Värm provrören i bägaren med varmt vatten.
7 Lukta på provrörens innehåll
Hypotes
Jag tror att estrarna kommer lukta gott eftersom man brukar använda estrar i till exempel godis och läsk som smakämnen. Då verkar det logiskt att mina estrar kommer lukta som något i stil med frukt.
Resultat
Båda blandningar luktade otroligt starkt. Propanol-blandningen var dock allra värst. Det luktade som nagellack fast väldigt mycket värre.
Slutsats
Min hypotes stämde ju inte alls eftersom jag trodde att de skulle lukta ungefär som frukt. Kanske beror det på oss eftersom vi nog borde väntat ett tag till innan vi luktade. Egentligen ska det nämligen kunna lukta gott.
När man blandar en alkohol med en syra och de reagerar med varandra ska en ester bildas. Det är sär svavelsyran kommer in, för som du minns så blandade vi i lite av det också. Svavelsyran fungerar som en katalysator. Det är ett till ämne som man blandar i för att processen ska gå fortare. En katalysator hjälper alkoholen och syran att binda sig till varandra, något som annars skulle gått väldigt långsamt. Katalysatorn försvinner dock inte och eftersom själva estern kommer användas i till exempel livsmedel är ju det inte så bra. Därför separerar man sedan svavelsyran från estern. Ett sätt att göra det på är destillering. Alltså, en katalysator gör så att reaktionen går snabbare, men kommer inte själv att förändras.
Felkällor: En sak, som kanske egentligen är lite krystat, är förkylning. Om man är förkyld (vilket jag var) så har man inte lika bra luktsinne och man är inte en pålitlig källa för att tala om vad estern luktade.
Användning av estrar: Som jag redan nämnt så används estrar som smakämnen i läsk och godis. Det beror på att det är enklare att tillverka estrar än att tillsätta riktig frukt. Man får ändå samma smak. Man kan också ha dem i parfymer som ska ha speciella dofter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar