Rapport 10/9
Uppgift
(Vad är det ni ska göra?)
Vi ska ta reda på vid vilken temperatur is smälter och hur lång tid det tar. Vi ska även ta reda på vid vilken temperatur vatten kokar och hur lång tid det tar.
Syfte
Ha koll på vattnets olika faser (fast, flytande, gas), att använda brännare och att skriva laborationsrapporter.
Material
(Vad för saker har ni använt)
Brännare, trefot, trådnät, bägare av glas, glasstav, termometer, is, vatten, klocka, tändstickor.
Utförande
(Hur ska ni göra?)
1. Vi hällde i 25 ml vatten i bägaren och lade även i 3 isbitar.
2. Sedan mätte vi vilken temperatur det hade (5°C).
3. Vi satte på gasen, tände brännaren och ställde trefoten med trådnätet över brännaren.
4. Vi placerade bägaren på trådnätet och mätte temperaturen på vattnet varannan minut med hjälp av klockan och termometern.
6. När isen smälte kollade vi hur lång tid det tagit och vilken temperatur vattnet hade då.
7. När vattnet började koka gjorde vi likadant.
8. Vi såg även hur hög temperatur vattnet kunde få.
9. Vi mätte temperatur i totalt 14 minuter.
Hypotes
(Vilket resultat tror ni att ni kommer att få?)
Jag trodde att is smälter vid 0°C och att vatten kokar vid 100°C.
Isen har smält efter 2 minuter.
Temp: 0°C
Vatten kokar efter 8 minuter.
Temp: 96°c
Slutsats
Min hypotes stämde ganska bra. Vattnet kokade vid 96°C men det är ju ungefär 100. Om jag skulle göra om experimentet skulle jag ha i termometern lite längre när vi först skulle mäta temperaturen på vattnet och isen innan vi satte på brännaren. Då hade nog temperaturen sjunkit mer på grund av isen.
När vattnet kom upp i 99° sjönk temperaturen lite ibland. Vi fick reda på att det beror på att vattenångan stiger och lite av det varma försvinner för tillfället. Sedan värms det upp igen och temperaturen stiger lite.
Att alla grupper fick lite olika resultat kan bero på att man har använt olika brännare som är olika starka.
Alltså, is smälter vid 0°C och vatten kokar vig ca 100°C.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar